Tłuszcze trans – wrogowie zdrowia i naszej figury

Brak komentarzy do Tłuszcze trans – wrogowie zdrowia i naszej figury

Ostatnio wiele słyszy się o złowrogich tłuszczach trans, które podejrzewa się o powodowanie otyłości i zwiększenie ryzyka chorób serca, nowotworów i cukrzycy, czyli popularnych chorób cywilizacyjnych. W Ameryce już zakazano stosowania utwardzonych tłuszczy, a w Polsce nadal nie brakuje reklam promujących margaryny.

Nic więc dziwnego, że każdego dnia wielu z nas przekracza bezpieczną dawkę tłuszczów trans, które występują w ogromnych ilościach w naszej diecie. Znajdziemy je bowiem w prawie każdym wysoko przetworzonym produkcie żywnościowym.

Czy rzeczywiście jest się czego obawiać? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają tłuszcze trans?

Tłuszcze trans – zabójcze dla zdrowia?

Nie brakuje naukowych dowodów na to, że spożywanie izomerów-trans kwasów tłuszczowych przyczynia się do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, podniesienia stężenia cholesterolu LDL, powstania otyłości brzusznej i insulinooporności oraz szeregu innych skutków ubocznych, które obniżają jakość naszego życia.

Osoby, których dieta opiera się w dużej mierze na produktach wysoko przetworzonych, z całą pewnością powinny wziąć pod lupę swój codzienny jadłospis, gdyż ich zdrowie może być zagrożone. Sławny i wychwalany prze miliony McDonald ’s oferuje swoim klientom ogromne porcje izomerów trans, które ze smakiem zajadają.

W zależności od kondycji naszego organizmu, mniej lub bardziej odczuwamy skutki uboczne z objadania się podawanymi tam „smakołykami”, ociekającymi utwardzonym tłuszczem i całą masą chemicznych dodatków. Dlaczego tłuszcze te są tak powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym?

Otóż wolniej się utleniają, nadają się do wielokrotnego smażenia, mają dłuższy okres przydatności do spożycia, mają większą porowatość i delikatniejszą strukturę. A tu świetne zestawienie Agaty Berry – 10 produktów na które powinnyśmy szczególnie uważać:

10 produktów zawierających tłuszcze trans

Na blogu często przestrzegam Was przed jedzeniem, które ma w sobie dużo cukru lub dużo soli. Tym razem postanowiłam wziąć pod lupę produkty, które niekiedy wyglądają niewinne, ale kryją w sobie groźne dla zdrowia tłuszcze trans. Jak rozpoznawać, że w danym produkcie są tłuszcze trans? Jakich produktów wystrzegać się na zakupach? Odpowiedzi poniżej.

Tłuszcze trans powstają przez częściowe uwodornienie

Powstanie tłuszczów trans to niekorzystny efekt uboczny procesu częściowego utwardzania (uwodorniania) olejów roślinnych. Warto też wiedzieć, że kwasy tłuszczowe trans występują też naturalnie (w małych ilościach), w takich produktach jak mleko i mięso zwierząt przeżuwających. Więcej na temat tłuszczów trans pisałam w tekście 10 faktów o tłuszczach, które warto znać.

W jakich produktach znalazłam tłuszcze trans?

Wiele produktów dostępnych w supermarketach zawiera w sobie tłuszcze trans. Czasem produkt wygląda jak coś zdrowego, jednak analiza składu pokazuje, że zawiera on w sobie groźne dla zdrowia tłuszcze trans. Poniżej moje zestawienie produktów zawierających w sobie częściowo utwardzone oleje roślinne, a tym samym mające w składzie kwasy tłuszczowe trans. Co ciekawe, nie tylko popularne słodycze zawierają w sobie tłuszcze trans. Znalazłam serek do smarowania pieczywa, który zawierał w składzie te szkodliwe dla zdrowia tłuszcze.

Niestety ich stosowanie jest korzystne jedynie dla przemysłu spożywczego, a nie dla naszego zdrowia. Spożywanie izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca i nagłej śmierci sercowej. Ponadto sprzyjają one wzrostowi niebezpiecznej tkanki tłuszczowej, nazwanej tkanką wewnątrzbrzuszną.

Osoby będące na diecie, ale spożywające tłuszcze trans, mogą wręcz odnotować wzrost masy ciała. Jeśli chodzi więc o odchudzanie, to z całą pewnością będzie ono bezskuteczne. Ponadto zmniejszają one wrażliwość tkanek na insulinę, co powoduje kaskadę dodatkowych problemów zdrowotnych. W ten oto sposób można nabawić się na własne życzenie otyłości brzusznej i insulinooporności, czego efektem końcowym możne być nawet cukrzyca.

Gdzie znajdują się tłuszcze trans?

Kochasz panierowane i chrupiące udka z kurczaka czy też maczane w sosie frytki z KFC? Do tego nie jesteś w stanie przejść obojętnie obok sklepowych ciasteczek, ciasta z cukierni, herbatnika, pączka z nadzieniem, batonika przy kasie czy też paczki chipsów o wybornym smaku? Niestety wraz z ich konsumowaniem, dostarczamy organizmowi także tłuszcze trans.

Wszędobylskie krakersy, paluszki, popcorn czy też inne dania typu instant to produkty obfitujące w izomery trans. Smarujesz kanapki margaryną? Wiedz, ze została ona wyprodukowana przy użyciu utwardzonych tłuszczów roślinnych. Im niższy punkt dymienia tłuszczu czy oleju, tym szybciej powstają szkodliwe związki o działaniu rakotwórczym.

Tłuszcze roślinne są bardziej nietrwałe i szybko jełczeją. Dlatego też podczas robienia zakupów należy czytać etykiety. Napis tłuszcz częściowo utwardzony/uwodorniony czy utwardzony powinien skłonić nas do zrezygnowania z produktu. Unikając fast foodów bardzo łatwo jest wpaść w kolejną pułapkę żywieniową, czyli produkty light… Jak nie dać się zwieść producentom „zdrowej” żywności dowiesz się tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.