Jak parzyć zieloną kawę?

Zielona kawa w ostatnich czasach stała się bardzo popularna ze względu na swoje właściwości odchudzające. W ogólności są to po prostu ziarna kawy, które nie uległy procesowi palenia (jak w przypadku kawy klasycznej). Charakteryzuje się dużą zawartością kwasu chlorogenowego. Wiele osób stosuje ją w tabletkach, ale inni wolą jej naturalną odmianę w postaci zaparzonej kawy.

Jak parzyć zieloną kawę? Wszystko zależy od tego, w jakiej formie zostanie kupiona. Na rynku dostępne są zielone kawy w postaci ziaren do samodzielnego zmielenia. Podobnie jak w przypadku klasycznej kawy, jeżeli zaparzy się ją chwilę po zmieleniu, nie traci swoich właściwości.

Ziarna zielonej kawy są zdecydowanie twardsze, dlatego przed zmieleniem powinno się je rozbić za pomocą moździerza. Tak przygotowane ziarna należy włożyć do młynka. Nie jest zalecane wkładanie całych ziaren do młynka (bez rozbijania w moździerzu), gdyż można w ten sposób uszkodzić młynek. Oczywiście, można kupić mieloną kawę lub przy zakupie poprosić o jej zmielenie.

Część osób zalewa całe ziarna bez rozdrabniania, co sprawia że kawa starcza na około trzy parzenia. Przy zaparzaniu ważna jest również temperatura wody, którą zalewamy zieloną kawę. Można wykorzystać zaparzacz tłokowy lub Aeroopress, który później pozwoli na oddzielenie fusów od naparu. Możliwe jest też zaparzenie kawy od razu w kubku, wsypując do niego 2 do 3 łyżek zmielonej kawy, a następnie zalanie wodą. Po zalaniu należy odczekać od trzech do pięciu minut, po czym napar staje się gotowy do picia.

Woda, którą zalewa się kawę nie powinna być wrząca, a jej temperatura powinna przyjmować wartość około dziewięćdziesięciu stopni. Pozwoli to na uzyskanie lepszego smaku naparu oraz zachowanie właściwości zdrowotnych kawy. Kawę można przygotowywać również w ekspresie przelewowym, gdyż woda nie osiąga w nim nigdy temperatury wrzenia.

Smak kawy zielonej różni się od smaku kawy klasycznej po wypaleniu ziaren. Niektórzy uważają, że jest on nieco kwaskowaty i cierpki, a inni twierdzą że jest łagodniejszy od smaku kawy palonej. Różnice w postrzeganiu smaku zależą od rodzaju użytych ziaren, upodobań pijącego oraz sposobu parzenia. Również sporą rolę odgrywają tutaj zastosowane dodatki. Aby polepszyć smak zielonej kawy można dodać łyżeczkę cukru. Należy jednak pamiętać, że jedna łyżeczka to około dwadzieścia kilokalorii.

Niektórzy twierdzą, że kawa zielona jest bardzo podobna do zielonej herbaty. Pojawiają się opinie o zielonej kawie jako idealny sposób na pobudzenie dla osób, które nie lubią smaku klasycznej kawy. Oba rodzaje kawy mają podobną zawartość kofeiny, toteż charakteryzują się tymi samymi właściwościami energetycznymi. Surowe ziarna kawy nie zostały wypalone, toteż nie posiadają one smaku i aromatu klasycznej kawy palonej.

Zieloną kawę zwykle podaje się w kubkach lub filiżankach, tak samo jak kawę klasyczną. Zastosowanie dodatków do kawy może polepszyć jej smak, ale również zwiększyć jej kaloryczność. Przy piciu zielonej kawy w celach dietetycznych, może okazać się, że osłodzenie czy też dolanie mleka będzie skutkować dodatkowymi kilogramami, co jest niepożądane.