Dobroczynne właściwości zielonej kawy

Zielona kawa w niesamowicie szybkim tempie zyskała ogromną popularność, szczególnie wśród osób poszukujących skutecznych metod na odchudzanie. Należy ona do grupy żywności funkcjonalnej. Obróbka ziaren w jej przypadku kończy się przed procesem palenia. Są to po prostu niedojrzałe ziarna kawy z gatunku Robusta. Tak więc, jest to w pełni naturalny środek znany od lat.

Łagodny, aczkolwiek specyficzny smak zielonej kawy zyskał zarówno zwolenników, jak i przeciwników na całym świecie. Posiada mniej goryczki i jest bardziej kwaskowata. Niektórzy twierdzą nawet, że smakiem przypomina trochę zieloną herbatę – aczkolwiek mówi się, że jej właściwości przeciwutleniające przewyższają zieloną herbatę aż trzykrotnie. Aromat również niekoniecznie musi każdemu przypaść do gustu.

Jej kolor jest jaśniejszy od tradycyjnej kawy mielonej czy rozpuszczalnej, który jest doskonale znany kawoszom. Nawet niektóre znane sieci kawiarni wprowadziły ją do swojego menu, ze względu na rosnącą liczbę zwolenników na całym świecie. Istnieje również dobra wiadomość dla osób, które do jej smaku i zapachu nie mogą się przekonać. W aptece są dostępne suplementy diety, zawierające w swoim składzie ekstrakt z zielonej kawy.

Proces palenia ziaren kawy wpływa negatywnie na zawartość kwasu chlorogenowego. Dzięki niepaleniu ziarna kawy zachowują swoje dobroczynne właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że opóźnia procesy starzenia organizmu, a także zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Zielona kawa zawiera także kwas kawowy, posiadający właściwości żółciopędne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne.

Zachowuje także właściwości pobudzające (jak w przypadku tradycyjnej, czarnej kawy), dzięki wysokiej zawartości kofeiny. Bogaty skład kawy zielonej sprawia, że posiada ona również właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Właściwości odchudzające zielonej kawy są podyktowane połączeniem kwasu chlorogenowego (CGA) z kofeiną. Według japońskich naukowców związek ten, skutecznie obniża przyswajanie glukozy dostarczanej wraz z pokarmem. Dzięki temu mniejsza ilość przyswojonej glukozy zmagazynuje się pod postacią tłuszczu w organizmie. Systematyczne picie zielonej kawy sprawia, że spada zawartość tkanki tłuszczowej (nawet o 25%).

Wzrasta również tempo przemiany materii. Z chwilą obwieszczenia tych faktów całemu światu przez dr Joe Vinson’a (chemika z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii) zielona kawa została ogłoszona jednym ze skuteczniejszych środków na odchudzanie. Osoby z nadwagą powinny rozważyć picie filiżanki zielonej kawy tuż przed śniadaniem. Optymalna ilość wypijanych filiżanek w ciągu dnia to dwie bądź trzy.

Oprócz właściwości odchudzających, przeciwstarzeniowych oraz antynowotworowych zielona kawa doskonale wpływa również na funkcjonowanie nerek. W przypadku mężczyzn zaobserwowano również spadek występowania kamieni żółciowych. Ponadto, dzięki zawartości kofeiny skutecznie pobudza umysł – wspomaga pamięć i koncentrację.

Przyrządzanie zielonej kawy jest bajecznie proste. Robi się to bardzo podobnie jak w przypadku kawy czarnej. Ziarna po zmieleniu w ilości dwie – trzy łyżeczki wsypujemy do filiżanki i zalewamy wodą. Aczkolwiek nie może to być wrząca woda, bo straci ona większość swoich dobroczynnych właściwości. Najlepiej gdy temperatura wynosi około 90-95 stopni. Należy poczekać aż napój się zaparzy i wtedy już można całkowicie cieszyć się dobroczynnością zielonej kawy.

Aby dowiedzieć się gdzie kupić tabletki zielonej kawy polecam inny artykuł z mojej strony.