Cudowne właściwości nasion chia

No Comments on Cudowne właściwości nasion chia

Nasiona chia należą do najzdrowszej żywności na świecie.

Są naturalnym źródłem kwasów omega 3, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, magnezu.

Można je wykorzystywać w kuchni jako dodatek do koktajli i deserów. Z artykułu Kiedy chwyta nas mały głód – kilka zdrowych przekąsek, po które warto sięgnąć , dowiesz się więcej na temat zdrowych przekąsek.

koktajl z chia

Zatem jakie właściwości posiadają nasiona chia?

Składniki odżywcze
Szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia dostarczają dużą ilość składników odżywczych do organizmu. W swoim składzie posiadają większą ilość kwasów omega 3 niż łosoś.

W swoim składzie posiadają takie witaminy, jak: C, A, E, tiamina, ryboflawina, niacyna oraz minerały: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk, sód.

Na jakie choroby pomogą nasiona chia?

Nasiona chia polecane są osobom, które mają problem z jelitami i zaparciami, wspomagają układ pokarmowy.

Zawierają duże ilości błonnika, który w naturalny sposób usprawnia pracę jelit. Dodatkowo błonnik pomaga walczyć ze zbędnymi kilogramami.

Dlatego nasiona chia powinny spożywać osoby, które są na diecie.

łyżka z nasionami

Z ich właściwości mogą cieszyć się także osoby chore na cukrzycę, ponieważ spowalniają wchłanianie się cukru we krwi i regulują stężenie glukozy w organizmie.

Do ich innych właściwości należy zbawienny wpływ na pamięć i koncentrację. Kwasy omega 3 wspierają pracę mózgu i łagodzą objawy depresji.

Dlatego powinny je jeść osoby pracujące umysłowo, studenci i uczniowie. Szałwia hiszpańska na także pozytywny wpływ na pracę serca i nadciśnienie.

Są bogate w potas, który jest odpowiedzialny za regulację ciśnienia tętniczego krwi.

Posiadają dużą ilość wapnia, dlatego polecane są na mocne kości i zęby.

Zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Nasiona chia możemy jeść same lub jako dodatek do dań.

Są bardzo zdrową przekąską.

Można je dodawać do musli, owsianki, koktajlu, deserów, sałatek.

deser z chia

Namoczone w wodzie sprawdzą się jako naturalny zagęszczacz do sosów i zup. Sprawdź poniżej pyszne pomysły na nasiona chia:

11 pomysłów na nasiona chia

Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to od pewnego czasu kulinarny hit. Jak je wykorzystać do różnych dań, nie tylko do puddingów? Zobacz kilkanaście inspirujących i zaskakujących przepisów.

Jeśli chodzi o nasiona chia, najczęściej dosypujemy je do jogurtu czy mleka. Dzięki żelującym właściwościom szałwii hiszpańskiej, po kilku minutach otrzymujemy pudding chia – pyszny lekki deser lub śniadanie. Potrawa ta od kilkunastu miesięcy jest prawdziwym kulinarnym hitem. Powstało wiele pomysłów na jogurt z szałwią hiszpańską, który wzbogacić można dodatkiem świeżych owoców, bakalii, czekolady, owocowych soków i wielu jeszcze innych składników. Co ważne i wpisujące się w inny kulinarny trend, nasiona chia pod postacią puddingu można przygotować też w wersji wegańskiej – wykorzystując na przykład mleko kokosowe czy sojowe. To doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, które można przygotować dosłownie w kilka chwil.

Dziennie powinniśmy jeść ich około 20 g, czyli 3 łyżeczek.

Natomiast najlepsze ich efekty zobaczymy, jeżeli będziemy je regularnie spożywać. Szałwia hiszpańska znajduje także zastosowanie w przemyśli kosmetycznym.

Możemy kupić gotowe kosmetyki, które zawierają nasiona chia lub zrobić je w domu.

Popularne są maseczki na twarz, które wygładzają skórę oraz opóźniają proces jej starzenia się. Możemy je dodać do odżywki do włosów.

Zawierają białko, dzięki czemu nasze włosy będą gęste i lśniące.

Możemy także samodzielnie zrobić taką maskę do włosów mieszając miód, nasiona chia, ocet jabłkowy i olej kokosowy.

Samodzielnie z nasion chia możemy również wykonać peeling do ciała.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Copyrighted.com Registered & Protected
error: Content is protected !!