Chipsy, cola i czekolada – przekąski, które rujnują nasze zdrowie i figurę.

Brak komentarzy do Chipsy, cola i czekolada – przekąski, które rujnują nasze zdrowie i figurę.

Przekąski a zdrowie – oto temat, który spędza sen z powiek wielu dietetykom i ludziom zainteresowanym zdrowym odżywianiem. Choć na szczęście z roku na rok rośnie liczba tych, którzy wiedzą, że bezpieczniej jest sięgnąć po owoc lub garść świeżych orzechów, wciąż wielu decyduje się na wybór szczególnie szkodliwych dla naszego zdrowia i sylwetki chipsów, coli oraz czekolady. Jak wpływają one na organizm? I dlaczego powinniśmy unikać tych najpopularniejszych przekąsek?

kilogramy
Chipsy – zabójcza przekąska w wielu sztucznych smakach

Na pierwszy rzut oka chipsy to nic takiego – po prostu smażone ziemniaki. Ale niestety prócz tłuszczu kryje się w nich o wiele więcej szkodliwych szczegółów.

czipsy ziemniaczane

Zacznijmy jednak od ziemniaków. To, co często wydaje nam się pokrojonymi w plastry popularnymi warzywami niejednokrotnie jest zmieloną pulpą ziemniaczanych odpadów. Jaka jest jej jakość i ile ziemniaków tkwi w tych ziemniakach? – tego często nie wiedzą nawet sami producenci. A to zaledwie początek przerażającej historii.

Niezbędnym składnikiem chipsów jest oczywiście olej. I nie jest on bynajmniej nawet średniej jakości. Najczęściej używa się do produkcji najgorszej jakości oleju palmowego, zwykle utwardzonego. Są to tak zwane tłuszcze trans, wybitnie niekorzystne dla naszego organizmu. Powodują one zwiększenie ilości złego cholesterolu oraz wpływają niekorzystnie na układ odpornościowy.

Podczas produkcji ziemniaki poddane są procesowi głębokiego smażenia. W wyniku działania wysokiej temperatury tworzy się tzw. akrylamid. Jest to niezwykle szkodliwy związek powodujący wiele chorób, takich jak miażdżyca czy zaburzenia centralnego układu nerwowego.

Proces produkcji tej popularnej przekąski sprawia, że jest ona niezwykle kaloryczna i powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. 100 gramów chipsów to równowartość całej tabliczki mlecznej czekolady!

slone przekaski

A to wciąż nie wszystko. Do i tak już licznej grupy szkodliwych substancji doliczyć należy nieprzeciętnie dużą zawartość soli, sztuczne aromaty i barwniki, a wreszcie wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian sodu oraz mieszanki soli i kwasów, jak rybonukleotydy disodowe. Dwie ostatnie substancje potrafią w naszym ciele zrobić prawdziwe spustoszenie. Nadpobudliwość, zawroty głowy, palpitacje serca, zmiany skórne – to właśnie ich zasługa.

A jak wiemy wieczory z przyjaciółmi często na chipsach się nie kończą.

Cola – wlewaj do rur, nigdy do żołądka!

Nieporozumieniem jest nazywać colę popularnym napojem. Nie od dziś wiadomo, że sprawdza się ona idealnie na rdzę oraz do usuwania kamienia. Każdy, kto choć odrobinę interesuje się własnym zdrowiem powinien trzymać ją jak najdalej od produktów spożywczych i wykorzystywać jedynie jako środek czyszczący. Skąd te zdecydowane słowa? Przecież od lat piją ją setki osób na całym świecie.

Przede wszystkim cola jest niezwykle kaloryczna. Zwykła puszka to mniej więcej równowartość siedmiu kostek cukru. Regularne picie tego typu napojów może szybko prowadzić do nadwagi, a co za tym idzie chorób serca, nowotworów czy cukrzycy.

cola
Szczególnie niebezpiecznym składnikiem popularnego napoju jest regulator kwasowości, w tym wypadku kwas ortofosforowy. Jego przyjmowanie zaburza gospodarkę żelaza, magnezu oraz potasu. Niedobór zaś zwłaszcza tego ostatniego prowadzi do osłabienia układu mięśniowego.

cukier w coli

Czekolada – zero procent tradycji, 100% szkody

Czekolada przybyła do Europy z Ameryki Południowej. Pierwotnie określano tą nazwą gorzki napój, tradycyjny indiański przysmak. To, co dziś nazywamy czekoladą nie ma z tamtym napojem niestety nic wspólnego.

W dzisiejszych czasach czekolada to przede wszystkim słodka przekąska. Tak słodka, że jej regularne spożywanie może powodować odkładanie się tłuszczu i prowadzić do groźnych chorób. Obecne w niej cukry są często powodem powstawania próchnicy, a także zmniejszają nasz apetyt na pełnowartościowy posiłek. Z tego powodu nie powinno się jej podawać szczególnie dzieciom.

czekolada

Choć czekolada zawiera dziś wiele ewidentnie niebezpiecznych związków, na przykład sztucznych aromatów, warto być nieufnym także jeśli chodzi o kakao. Pomimo, iż wydaje się ono produktem korzystnym dla naszego zdrowia, należy bardzo uważać, co rzeczywiście kupujemy. Niewielu producentów używa surowego, prawdziwego kakao. Zwykle są to prażone ziarna wątpliwej jakości. A do tego często dochodzą także emulatory, regulatory kwasowości oraz niebezpieczne tłuszcze utwardzone trans.

Dlatego właśnie zamiast tradycyjnych przekąsek warto poszukiwać ich zdrowych alternatyw. Doskonałym pomysłem są suszone owoce, pestki oraz surowe warzywa. Nie tylko mają one doskonały smak, ale także działają bardzo korzystnie na nasz organizm.

Artykuły na odchudzanie:

African Mango opinie cena i gdzie kupić | Mango Afrykańskie

Jagody Acai Berry Extreme – cena i gdzie kupić tabletki